keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Istumista ja tulevaisuuteen kurkistusta

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi kuinka monta tuntia päivässä käytät istumiseen? Istutpa sitten työssä, bussissa, autossa, polkupyörän selässä, television ääressä etc etc... Tämän päivän ihminen käyttää istumiseen aika suuren osan siitä ajasta minkä hän on hereillä. Luin vastikään kirjan "Luomuliikunnan vallankumous". Vaikka olen täällä blogissakin nykyajan ihmisten liikkumattomuudesta avautunut, tässä kirjassa tuotiin virallisia tutkimustuloksia esille juurikin liikkumattomuuteen ja nykyajan perisyntiin ISTUMISEEN liittyen.

Istuminen itsessään on oikein mukavaa ja rentouttavaa eikö? Mutta entäpä sitten, kun istut päivässä yli 7 tuntia ja et harrasta liikuntaa? Mitä riskejä se tuo tullessaan. Kirjassa oli esitetty erittäin havainnollistava diagrammi siitä mitä pitkään istuminen ja liikkumattomuus versus vähän istumista ja vähän tai ei juuri ollenkaan liikkumista tekee riskille kuolla sydän ja verisuoniperäiseen vaivaan. TODELLA yllättävä tulos. Jos liikut yli 7 tuntia viikossa ja istut päivässä yli 7 tuntia tai jos et liiku juuri lainkaan, mutta istut päivittäin korkeintaan 1 tunnin on riskisi kuolla sydän ja verisuoniperäiseen tautiin YHTÄ SUURI! Kuulostaa todella hullulta, mutta näin kirjassa kovasti väitettiin. Olenhan miekin tiennyt, että sitting is killing me!!! ja sen takia tavoitteena olisi päästä johonkin sellaiseen liikunnan alan työhön, että ei tarvitsisi ainakaan sitä 8 tuntia päivässä istua paikallaan. Koska se ei todellakaan tee hyvää ihmiselle.

Istuminen hidastaa aineenvaihduntasi ja sydämen syke on lepotasolla hyvin pitkälti. Tein viimeviikolla sykemittarilla testin kulutuksesta ja syketasoista 11 tunnin ajalta. Aamulla laitoin sykemittarin käyntiin töihin lähtiessä ja sammutin illalla kotona. Mitään suurempaa aktiviteettia en harrastanut päivän aikana. Istuin töissä koneella ja tein muutamat ojentajajumpat tuolin käsitukien avulla. Linkki "harjoitukseen"


11 tunnin ajalta sykärin mukaan kulutus istumisella ja minimissään olleella liikunnalla oli pyöreästi 1600 kcal. Jos minun tilalla olisi 165cm nainen, kulutus olisi vieläkin vähemmän. Miettiipä tuosta sitten, että mitä voi päivässä syödä, jotta annettu energia vastaa kulutuksesta? Miten päivän aikana voi tuota kulutusta sitten lisätä ilman erikoisempaa tekemistä? No mielestäni todella mahtava juttu olisi esimerkiksi jumppapallot istuimiksi mukavien toimistotuolien tilalle! Jumppapallot istuimina on mahdollistettu Oulunseudulla ainakin Virpiniemen urheiluopistolla ja Oulussa jokin koulu minkä nimeä en nyt muista. Mutta jokatapauksessa aivan mahtavaa, että oppilaita aktivoidaan tunnilla. Jumppapallon päällä lihakset joutuu tekemään töitä eikä ryhtikään pääse lösähtämään niin helposti kuin kävisi normaalissa toimistotuolissa. Itse olen kovasti miettinyt, että tekisin täällä koululla (Haukiputaan ammattikoulu) aloitteen, että ainakin työntekijöille tulisi toimistoihin mahdolliseksi käyttää jumppapalloja istuimina. Olkootki se vaikka minun viimeinen teko tässä työyhteisössä, mutta jotain olisin saanut aikaan ainakin täällä muutakin kuin kirjaston pystyssä pitäminen ;) Työt minulla täällä päättyy siis 18.6. ja sen jälkeen pitää alkaa miettimään uusia haasteita!

Mnojoo tuo oli tuollaista terveyshuttua taas :D Mutta jos jotakuta sattuu kiinnostamaan tämän hetken suurin yhteiskunnallinen ongelma istuminen niin suosittelen ottamaan käteen kirjan "Luomuliikunnan vallankumous".

Mitä omalle liikunnalleni kuuluu? Viimeviikko meni hiukan hiljaisemmissa merkeissä sen ollessa hiihtolomaviikko. Itsehän olin töissä. Vaimon kanssa yhtenä päivänä sulkapalloa ja muuten liikuntaa ei sitten ollutkaan. Tämän viikon maanantaina alkoi olla hirvittävät vieroitusoireet hiphop tunnilta ja onneksi niitä viekkareita pääsikin hoitamaan maanantai-iltana :) Ja olihan se siistiä taas! Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Viikonloppuna suunnittelin käyväni hiihtämässä, mutta hiihtokelit taitaa olla tältä talvelta hyvin pitkälti finiitto, jos ei sitten lähde lappiin. Tällä hetkellä tuo lappiin lähteminen ei kuitenkaan ole mahdollista ajallisesti eikä taloudellisestikaan... Kurjaa sinällään, mutta pitää tyytyä lenkkeilyyn.

Maraton projektikin on kokenut pienen takapakin, kun samana päivänä pitäisi olla vielä koulunpenkillä... Ja todennäköisesti samalle päivälle on vielä laitettu jokin tentti, että ei varmaan voi olla pois. No varmaan sen kuulee tuossa jossakin vaiheessa toukokuuta mikä tilanne on. Toki onhan niitä muitakin maratoneja tarjolla kuin Tervamaraton. Tapahtumana tuo vaan olisi ollut iso ja ensikertalaisille suositellaan osallistumista nimenomaan isoon tapahtumaan missä varmasti huolto on järjestetty hyvin jo järjestäjien puoleltakin, että omaa huoltoa ei tarvitse välttämättä reitin varrelle alkaa järjestämään amatöörillä :) Katsotaan ja seurataan tilannetta. Tavoite edelleen kuitenkin on, että ensi kesänä juoksee sen puolikkaan maratoonin.

Huomenna taas Kajaaniin opiskelujen pariin. Pitkästä aikaa. Viimeksi olin Kajaanissa, jos en aivan väärin muista, kuukausi sitten... Jos ei jopa hiukan kauemminkin...

Cheers!
Askoppi

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti