keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Diettaaminen ja sen terveellisyys

Heipähei. Melkein kaksi viikkoa on mennyt ilman kirjoittelua, mutta kirjoittamisen aika on mennyt koulutehtävien rustailuun. Viimeviikolla jo aloitin tämän kirjoittamisen, mutta en päässyt loppuun asti. Jatketaan tästä :)

Pidin koulussa tuntia ravitsemuksesta ja syömishäiriöistä

perättäisinä päivinä ja aloin miettimään diettaamisen terveellisyyttä. Diettien terveellisyydestä on kirjoiteltu paljonkin ja siitä miten dietin jälkeen elämää jatketaan. Olen itsekin tästä kirjoitellut jossain sivulauseessa.


Anyway katsoimme oppilaiden kanssa dokumentin ranskalaisesta nuoresta naisesta joka sairasti anoreksiaa ja bulimiaa. Naisen päivä koostui kauppareissusta, ahmimisesta ja oksentamisesta. Oikeasti tuota katsoessa mietti, että miten ihminen voi päätyä tuollaiseen tilanteeseen. Mikä tuon aiheuttaa, koska anoreksia on oikeasti todella vakava henkinen sairaus. Naisen pakkomielteenä oli jatkuva painon pudotus. Jos vaaka näytti, että paino oli noussut 100g edellisestä päivästä, oli punnituksen päälle ryhdyttävä jumppaamaan, jotta noussut 100g saatiin kulutettua pois. Niin ja se ruokavalio. Hän söi pelkästään keksejä, keksejä, keksejä ja keksejä. Kaikki keksit huuhdottiin alas colajuomalla.

Nainen eli jatkuvalla dietillä.

Tämän videon aikana aloin miettimään, että kuinka suuret riskit nuorilla, miehillä tai naisilla, on sairastua anoreksiaan tai johonkin muuhun henkiseen sairauteen tämänhetken fitness buumin takia? Netissä on useita diettejä tarjolla pelkällä maksa ja saa ohjeet periaatteella. Kuinka moni näistä palvelun tarjoajista pitää myös huolen, että henkilö dietin jälkeen muuttaa ruokavaliosta saatavan kalorimäärän normaalille tasolle. Jos kalorimäärää ei normalisoida painohan jatkaa putoamistaan ja elimistö ei varmasti voi hyvin siinä tilanteessa. Ei siitä huolehdita vaan jatko-ohjeistahan pitää tietysti maksaa...

Jokapaikassa ja varsinkin diettien yhteydessä ja televisio-ohjelmissa puhutaan pudotetuista painokiloista ja ihmisen ULKONÄÖN kohenemisesta. Voi jumankauta sanon minä! Mielestäni tärkeintä liikunnassa ja ravitsemuksen muuttamisessa terveellisemmäksi on ihmisen terveyden kohentaminen. Miksi ohjelmissa ei mitata vaikka rasvaprosenttia? Tai kuvataan tilanne missä henkilöltä otetaan lähtötilanteessa täydellinen verenkuva ja seurataan puolen vuoden ajan miten ruokavalion muuttaminen ja liikunnan lisääminen pudottaa henkilön riskejä sairastua esimerkiksi sokeritautiin tai sydän/verisuonisairauksiin. Mutta ei eihän sitä voi tehdä, kun se on mummojen ja pappojen hommaa sellanen! Se ei myy yhtään mitään. Toisin sanoen se ei ole mediaseksikästä ollenkaan! Kaikki tahtovat nähdä kuinka henkilö ruoskitaan salilla itkemään ja tämän kaiken jälkeen henkilön paino on pudonnut 100 kilosta 60 kiloon. Vai kuinka? Vaikka itsekin olen seurannut painoni kehittymistä 1-3 kertaa viikossa aamupunnituksella, olen alkanut pohtia tuon punnituksen järjellisyyttä. Muut terveydelliset seikat kun ovat paljon tärkeämpiä kuin numero vaa'an näytössä.

Hirvittävää paatosta. Noh tässä sivukorvalla kuulokkeista kuuntelin erästä nimeltämainitsematonta diettiohjelmaa ja aloin näkemään hieman punaista... Olisi kiva nähdä vaikka kahden vuoden päästä missä tilassa nämä ohjelmassa olleet painonpudottajat ovat sillähetkellä. Kuinka moni on oikeasti saanut elämäntavat kohdilleen ja terveellinen elämä on jatkunut?

Tällaisia ajatuksia tänään... :)

Kesä on tulossa joten ei vaivuta synkkyyteen! :)

Cheers,
Asko!

2 kommenttia:

  1. Minun käsityksen mukaan yllättävän iso osa suomalaisista jatkaa terveellistä liikuntalinjaa ja saa pidettyä painon kursissa. Toisin kuin amerikan mallissa Biggest Loserissa, heistähän osa on lihonnut takaisin 150-200kg mittoihin. Ei voi kuin ihmetellä. Itse olin tuossa seuraamatta painoa yli puolisen vuotta, nyt sit olen ottanut tavaksi kerran viikkoon käydä punnituksessa (ainakin dieetin aikana). En koe mitenkään, että painon seuraaminen toisi iloa, kyllä peili kertoo paljon enemmän. BMI ei kuitenkaan kerro yhtään mitään. Jos tuossa nimeltämainitsemattomassa ohjelmassa oli tyttö/nainen, joka ei ollut harrastanut yhtään mitään koko elämänsä aikana, niin hyviä tuloksiahan hän sai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuota saa oikeasti miettiä mistä johtuu tuo amerikkalaisten paluu vanhaan. Seura tekee kaltaisekseen eli perhe, mikä ei ole ollut osallisena projektissa muutoin kuin tsemppaamassa. Heidän ruokailutottumukset ja elintavat on edelleen epäterveellisellä puolella? Vai meneekö jengi vain rahan kiilto silmissä tuohon ohjelmaan? ja sen jälkeen "fifteen minutes of fame". Viisitoistaminuuttia käytettyään ja tarpeeksi omasta mielestään rahastettuaan julkisuudella palaavat vanhoihin tottumuksiin. Tämän jälkeen uudet minuutit julkisuudessa kuinka elämä on palannut huonoille raiteille?

      Ittellänikin parhaat kiksit saa siitä, kun huomaa voivansa vetää farkkujen vyötä taas yhden reiän kireämmälle... Tällähetkellä tosin pitäis hankkia uusi vyö tai sitten tehdä uusi reikä vyöhön :D

      Poista