lauantai 18. tammikuuta 2014

First but not the last...


Mahassa murisee... Mahaa kutittaa... Onko siellä perhosia??? Keskiviikkona, kesken työpäivän, aivan kuin tyhjästä tajusin, että huomennahan minulla alkaa opinnot aivan uuden aihealueen parissa. Samassa hieman jännitystäkin oli havaittavissa. Onhan tämä aika jännää :)  

Jännyyden tilalle hiipi hieman kauhunsekaisia ajatuksia, kun koulutusalan vastaavan opettajan, vai olikohan se suunnitteluvastaava, suusta kuului nämä sanat heti ensimäisen päivän aluksi. 

"Ette arvaakaan mihin olette ryhtyneet..."

Meidän opiskelijoiden keskuudessa hiukan hymähdettiin, että jopas jotain... Mutta tokihan tuo on totta, että eihän me vielä tiedetä mihin me olemme oikein ryhtymässä, vaikka tiedämme opintojen alan. Lisäksi jokaisella meillä on omat työmme ja perheemme mitkä varmasti asettavat omat haasteensa ja järjestelemiset opintojen kanssa. Voi olla, että useammankin kuin vain kerran saa vielä miettiä, että mihin tosiaan on päänsä pistänyt. Opettaja tutorilta tuli kuitenkin lohduttavat sanat omassa puheessaan, Jos tulee ihan mitä vain opintoihin liittyvää niin ottakaa yhteyttä. Ei ole vielä tullut sellaista tilannetta vastaan mitä ei ole saatu järjesteltyä. Eli nou hätä, opinnot saa varmasti järjestettyä tavalla tai toisella! Se siitä kauhun sekaisesta fiiliksestä :) Positiivisuus kunniaan ja pää pystyssä tulta päin! ;)

"Tuntui kuin olisin palannut takaisin kotiin..."

Aika mielenkiintoinen kokemus kouluun meno oli kaiken kaikkiaan. Taisi olla aika tarkalleen 20.12.2002, kun kävin pokkaamassa päästötodistukseni saman koulun, mutta eri koulutusalan päätteeksi. Tuosta on nyt kulunut 11 vuotta. Jotenkin fiilikset oli kuin olisi palannut takaisin kotiin pitkältä matkalta :) Hassua. Toki koulu on muuttunut fyysisesti, ympäristö on muuttunut ja kampus alue kehittynyt. 

Tutoroivan opettajan kertomana koulutuskokonaisuus kuulosti erittäin fiksulta kokonaisuudelta. Käytännön ja teorian yhdistäminen on, ainakin puheissa, viety aivan uudelle tasolle 11 vuoden aikana. Uskon, että ei tämä aivan lööperi puheita ole ja käytännössäkin homma toimii. Mutta aika näyttää. 3,5 vuoden kuluttua homman pitäisi olla paketissa jos mitään force majeure tilanteita tule vastaan mitkä asioiden eteenpäin viemisen estää.

Päivän aikana kuunneltiin tosiaan opettajien kertomuksia ja lisäksi opiskelija tutorit olivat järjestäneet hieman aktiviteettia meidän luokalle :) Riverdancea... No ei nyt kuitenkaan sitä perinteistä. Kaikille sidottiin köydet nilkkoihin ja sitten alettiin tanssimaan ;) No joo, ajatuksena oli kuitenkin se, että narut oli punottu köydeksi ja köyden puolessa välissä oli solmu. Porukka jaettiin kahtia ja molempien joukkueiden jäsenille sidottiin pikkunarut nilkkoihin ja sitten piti punoa se naruista punottu köysi auki... Hauskaa piisasi ja kyllähän se, kun vauhtiin päästiin, hitusen saattoi riverdancea muistuttaa :) Hyvin hyvin etäisesti ;) Harmi, että tästä huvista ei tullut kuvaa otettua. Lisäksi muutama muu ryhmäyttämiseen liittyvä juttu oli ohjelmassa mukana. 

"Mitä sekalaisempi seurakunta ihmisiä pistetään yhteen, sitä parempia lopputuloksia saadaan aikaan..."

Pariin otteeseen toistemme esittelyjä erilaisista työ historioista ja opintojen taustoista kuunnellessa mieleen tuli, että tämän päivän työelämä on aika raakaa. Ei välttämättä raakaa, mutta väsyttää ihmisen ja se sitten pistää ihmisen miettimään, että mitä oikeasti haluaa tehdä. Tai mitä sellaista voisi tehdä mistä saa nautintoa ja sellaisen fiiliksen, että tekee jotain tärkeää. En ollut todellakaan ainoa opiskelija, joka haki muutosta omalle uralleen koulusta. Ryhmästä löytyy juristi, restonomi, diplomi-insinööri, tradenomi ja upseeri muun muassa. Opettajamme tuumasi, että luokan kokonaisuus vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma keskittyy aktiviteettimatkailuun. Kuten opettajammekin totesi, että mitä erilaisempia ihmisiä, mitä erilaisempien taustojen kanssa laitetaan yhteen, sitä parempia ideoita ja innovaatioita saadaan kehitettyä. Ja aivan varmasti sekalainen seurakunta eri alojen ihmisiä omine kompetensseineen voi antaa koululle ja koulutusohjelmallekin uusia ideoita ja ajatuksia miten kehittää koulutusta tulevaisuudessa. 

Perjantaina oli sitten ohjelmassa ruotsin kielen lähtötasotesti. Mitä sitä nyt voi odottaa siltä testiltä, kun ruotsia on opiskellut n. 12 vuotta sitten ja sen jälkeen sitä ei ole kertaakaan käyttänyt missään yhteydessä. Joskus korkeintaan Expressenin lööpin käynyt lukemassa, kun ruotsalaiset katkerina avautuu jääkiekkotappiotaan Suomelle. Noh eihän lähtötasotesti muuta kartoita kuin sen, että tarvitseeko opiskelija tukiopetusta, jotta hän voi menestyksekkäästi suoriutua sitten varsinaisesta kielen opiskelusta. Mutta olisikohan sitä mahdollista hyväksilukea, kun AMK:ssa on aikanaan jo suorittanut ruotsin opinnot ja vielä vaadittavalla virkamiestasolla??? ;) Pitääpä ottaa asiasta selvää :P

Lähtötasotestin jälkeen tutorit kierrättivät meitä kampus alueella. Kaikki tärkeimmät paikat tuli käytyä läpi kuten se tärkein ruokala :) Lisäksi koululla vaikutti olevan todella nykyaikainen kuntosali mikä on opiskelijoiden käytössä. Tuolta kuntosalilta joskus saattaa jokunen kuvakin tänne blogiin tupsahtaa :P Tuskin minusta, mutta yleisesti treenauksesta tai jotain... Saas nähä. 

Varsinainen opiskelu aloitettiin sitten iltapäivästä. Projektityön kurssin ensimäiset tunnit. Vuonna 2002 valmistuin tietojenkäsittelyn tradenomiksi samaisesta Kajaanin AMK:sta ja silloin suoritin projektityön kurssin myös ja opettajan kanssa keskusteltuani totesimme, että saan tuon kurssin hyväksiluettua vanhoilla opinnoilla. Ensimäinen kurssi siis nyt on jo suoritettuna! :) Jipii! Eikä tuo sitten lopulta jäänyt viimeiseksi hyväksi luetuksi kurssiksi tässä ensimäisessä jaksossa. Projektityön hyväksiluku sai seuraa kokous- ja neuvottelutaitojen, liiketoiminta osaamisen, suomenkielen ja tietotekniikan kursseista. Ensimäinen jakso vaikuttaa tällä hetkellä todella tyhjältä... Vain terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jäi suoritettavaksi luennoilla käymällä ja tentillä. Pitää nyt kuitenkin tutor opettajan kanssa keskustella vielä asiasta olisiko tuohon mahdollista jotain täytettä saada, että loppupään opinnoista ne kurssit olisivat sitten vähempänä. Siellä kuitenkin tulee olemaan aivan varmasti tekemistä päättötyön ja harjottelun kanssa. Kuten projektityön tunnilla opettaja sanoi, että ajoissa, kun aloittaa suunnittelun ja työn tekemisen niin lopussa ei tule kiire eikä aikataulut veny ja pauku... Kuten hyvin monessa tuotekehitysprojektissa, missä mukana olen ollut, on käynyt ;)

"Mitä tekee TOSI opiskelija perjantai-iltana???
Tosi opiskelija lähtee kuntoilemaan!"

Perjantai-ilta meni sitten TOSI opiskelijan tavoin... Baarissa... Just kidding ;) No höpö höpö. TOSI opiskelija lähti sukulaisten kanssa Kajaanin uuteen uimahalliin kuntoilemaan! :) Todella hieno uimahalli olikin! Kyllä kajaanilaisten ja siellä vierailevien passaa käydä Kaukavedessä polskimassa. Vanhassa uimahallissa vierailleena voin sanoa, että ero on kuin yöllä ja päivällä... En nyt tähän hätään enemmän toisistaan etäällä olevia vertauskuvia keksinyt... Mutta joka tapauksessa ero on suuri. Vanha, kun alkoi olla jo siinä kunnossa, että hyvä jos käyttökieltoa ei altaalle laitettu. 

Kaukavedestä löytyi 4kpl 50m ratoja. 25m ratoja myös 4kpl jos en aivan väärin muista. 50m radat pystyi vielä jakaa kahtia eli 25m ratojen määrä lisääntyy sitä kautta. Kyllä tuolla passasi polskia ja olihan se aika mielenkiintoinen ja positiivinen kokemus päästä 50m radalla tekemään vetoja. 25m radalla ainoastaan uineena voi sanoa, että kyllähän kuntoilun kannalta on ihan positiivista, että niitä käännöksiä ja liukuja ei tarvii koko aikaa olla tekemässä. Voi keskittyä oikeasti uimiseen ja vähän miettiä sietä tekniikkaakin enemmän, kun ei tarvii muutaman vedon jälkeen alkaa keskittymään kääntymiseen. Ja mikä parasta VESILIUKUMÄKI!!! ;D

Kylmävesiallas jäi kokeilematta, mutta lämminvesiallas oli ihan mukava kokemus uinnin päälle, lisäksi muutamat vesihierontapisteet teki oikein hyvää lähes krampissa olleille pohkeille uimalaudan kanssa tehdyn potkuharjoittelun jälkeen. Unta ei tarvinnut paljon houkutella uinnin jälkeen. Silmät kiini ja nukkumatin maille ;)

Lauantaipäivä päättyi sitten ennen aikaisesti, kun viimeisen eli tuon liiketoimintaosaamisen kurssin sain myös hyväksiluettua vanhoilla opinnoilla. 13.00 auton nokka kohti Haukipudasta ja ensimäinen kouluviikonloppu, mutta ei todellakaan viimeinen, on pistetty pakettiin :) 

Mielenkiintoiset ja aivan varmasti ikimuistoiset 3,5 vuotta tulossa mahtavien opiskelutovereiden kanssa! :) 

-Asko =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti