torstai 2. tammikuuta 2014

Tavoitteena 21 km


"En ikinä juokse maratonia..."

Viime kesänä sain päähän piston, että juoksenpas kympin. Toki olin hiukan kuntoillut sitä ennen, lähinnä painon pudotus oli ajatuksena. Juoksemisesta kuitenkin innostuin hyvien kenkien ja kunnon juoksusukkien hankinnan jälkeen, että ajattelin josko se kymppi menisi. No menihän se eikä siinä mitään ihmeellistä lopulta ollut =)

Reitti oli hitusen ehkä haastavampi, kuin normaalisti kympin kisoissa on. Nousuja oli kaksi tai kolme todella kovaa. Ensimäinen kilometri meni maastojuoksuna latupohjaa pitkin ja viimeiset 3km soratietä. Loppuaika kuitenkin 1:07. Alkuvauhti oli todella rauhallista. Sykkeet lähdin pitämään 140 tuntumassa (maksimi 185).

Tuon kympin aikana aloin miettiä, että "entäpä jos?" siis juoksisin puolikkaan maratoonin? Maratonistakin olen aina sanonut, että EN IKINÄ, enkä edes puolikasta! Mutta joutunen syömään jälleen sanani yhdessä EN IKINÄ asioista. Tällä hetkellä on nimittäin kovasti suunnitteilla ensikesänä puolikkaan maratonin juokseminen :) Todennäköisesti tapahtumana on Terwahölkkä.

Kehon koostumus minulla ei ole mikään paras mahdollinen juoksemista ajatellen. Lihaksia, raskas luusto ja pituutta löytyy reilusti. Juoksutekniikkakaan ei ole mikään kaksinen. Tavoitteeni ei kuitenkaan ole kahden tunnin alitus, vaan ajatuksena on lähteä juoksemaan puolikas vain läpi. Ehkä harjoitusten edetessä voi tavoiteaikaa hiukan miettiä, mutta näin alkuun ajatus on juosta pätkä läpi ilman kommelluksia. Miksi? No ihmisellä vain pitää olla tavoitteita elämässä :) On niitä varmasti hullumpiakin asioita mitä voisi elämässään tehdä kuin juosta... Ei tämä mitään keski-iän kriisiä tai näyttämisen halua ole. Tai no jos totta puhutaan, niin jos jollekin haluan näyttää pystyväni tähän niin se olen minä itse kenelle näytän närhen munat! :P

Juoksemista en ole koskaan harjoitellut ja juokseminen muutenkin on ollut viimeisen päälle vastenmielistä. Joten jonkinlainen runko harjoitteluun on todellakin tervetullut. Pohjaksi ajattelin ottaa juoksuforumilta "Puolimaraton läpi" ohjelman. Ohjelmaa tutkiessani tulin siihen tulokseen, että eihän tämä juokseminen mitään rakettitiedettä loppujenlopuksi ole. Harjoitellaan samalla tavalla kuin salitreenauksessakin, mutta lajina on juoksu. Muista levätä, muista syödä ja harjoittele ohjelman mukaan. En epäile hetkeäkään ettenkö pystyisi tuota 21km matkaa juoksemaan järjestelmällisen harjoittelun jälkeen! :)

Sivumainintana kerrottakoon, että olen minä terwahiihdonkin vetänyt perinteisellä tyylillä läpi täysin sisun varassa. Suksissa ei ollut ensimäisen 2km jälkeen pitoa OLLENKAAN. Keli oli sen verran hirveä, että liisteriä olisi suksiin pitänyt olla, mutta minulla oli vain pikku-pakkaselle soveltuvaa purkkivoidetta ja sehän ei jäisellä ladulla toiminut ollenkaan. Aikaa sille 40km lenkille meni aika paljon... En edes muista lopullista aikaa. Maalissa taisin olla viiden viimeisen joukossa...  :P

Takaisin juoksuun... Juuri äsken tulin lenkiltä ja lenkin perimmäisenä tarkoituksena oli peruskunnon kehitys. Tässä linkki polarpersonaltrainer.com sivustolle tallentamiini harjoitustietoihin Lenkki. Lenkki tuntui oikeenkin helpolta. Vaikka sykkeet minulla pyrkii heti pilviin, kun juoksuaskelia otan. Sykkeen kurissapitämiseksi pienet kävelypätkät teki oikein hyvää. En kuitenkaan usko, että peruskuntoni olisi aivan rapa-luokassa, sen verran paljon olen liikuntaa kuitenkin harrastanut. Toki suurin osa liikuntasuoritteistani on sykealueella 140 ja siitä ylöspäin, kun maksimit minulla on laskennallisesti 185 tietämillä. Eli jos sykealueharjoittelua orjallisesti noudatan niin peruskuntoa minun tulee kehittää lenkeillä missä syke ei nouse kovinkaan paljon yli 130.

Lähden tekemään puolimaraton läpi ohjelman mukaista harjoittelua ja seuraan mielenkiinnolla kuinka pitkäjänteinen harjoittelu vaikuttaa sykkeisiin ja omaan kuntoon :) Jännää olla oman itsensä koekaniinina, kun koskaan aiemmin tällaista harjoitusohjelmaa en ole läpi vetänyt. Paitsi saliharjoittelussa ja siellä järjestelmällinen harjoittelu on toiminut. Juoksun lisäksi viikottainen liikunta tulee sisältämään 2 tanssituntia ja kouluviikkoina, mahdollisesti opintoihin kuuluvat liikuntasuoritteet.

Mutta pidemmittä puheitta se on nyt sitten sanottu ääneen ja julkisesti niin eihän tästä paluuta enää ole! :)

Tavoitteena Terwamaraton 2014 ja 21km.

-Asko =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti