torstai 19. joulukuuta 2013

Joulu on taas, Joulu on taas ja kattilat täynnä puuroo!


Ähky. Ähky. Ähky.

Eilen nautin työpaikalla ensimäisen jouluaterian tälle vuotta. Perinteisesti syönninpäälle olotilana oli tuttu joulu-ähky. Onhan ähky ollut vieraana kevyemmälläkin ruokavaliolla. Kyllä salaatillakin saa ähkyn aikaiseksi. Ei ole ongelma eikä mikään :) Joulu-ähky vain saadaan aikaan jouluisilla ruoilla. Sitä ei voi muutoin saavuttaa :)

Mielestäni joulu on juuri se juhla vuodesta, milloin saa syödä aivan vapaasti miten haluaa. Vaikka ähkyyn asti. Joku voisi sanoa, että ei se ole tervettä, ehkä ei, mutta joulu on kerran vuodessa vaan. Ei ole suuri synti jos kerran vuodessa syö reilummin. No eikö se sitten kerrytä niitä kuuluisia joulukiloja? Ainakin 10 kiloa tulee varmasti! No ei. Voihan niitä kiloja tulla, mutta ei se läski synny nyt aivan hetkessä, kuten läski ei lähdekään hetkessä. Tieteellistä selitystä tähän minulla ei ole, kuinka pitkän ajan rasvan syntyminen elimistöön vaatii. Mutta kyllä se nyt vain niin on, että sen läskin eteen joutuu tekemään töitä, kuten joutuu tekemään töitä läskin lähtemisenkin eteen.

 Rasvan eteen joutuu tekemään töitä lujasti, kuten joutuu tekemään töitä rasvan lähtemisenkin eteen.

Käytän syömisen seuraamiseen kalorilaskuria. Todella kätevä ruokapäiväkirja sähköisessä muodossa. Jos tuntuu, että syö kuin hevonen niin seuraa viikon verran syömisiä tuolla sovelluksella ja näkee aivan varmasti missä mättää ja syökö yli kulutuksen.

Olen siis käyttänyt kalorilaskuria ravinnon seurantaan. Peruskulutus ilman liikuntaa istumatyössä on itselläni n. 2400-2500kcal. Painoa olen pudottanut vaihtelevasti -800kcal ja +-0kcal välillä. Hyvin on tullut alas korkeimmista lukemista. Miten sitten painon nostaminen? Yhtenä päivänä söin reippaammin mitä sattuu, pääasiassa normaalia ruokaa, mutta illalla herkkuja siihen lisukkeeksi. Kalorit meni laskennallisen kulutukseni yli 50kcal. Laskuri näytti teoreettiseksi painon nousuksi viikkotasolla 0,1kg. Eli jos syö 50kcal yli kulutuksen 7 päivänä viikossa ja 52 viikkona vuodessa, niin sehän tekee hurjat 5,2 kiloa/vuosi.

Nyt kun pidemmän aikaa on painoa tuonut alaspäin olen todennut, että miten ihmeessä jaksan syödä kaiken sen mitä pitäisi syödä painon paikallaan pitämiseksi??? Nälkää kun en ole potenut vaikka alle kulutuksen olen syönytkin.

Miten tämä sitten liittyy jouluun? No pointtini on siinä, että vaikka jouluna syöttekin suklaa- tai kinkku-övereitä, so what? Kun vuodesta 50 viikkoa syötte normaalisti kulutuksenne mukaan niin ei joulun syömingit kovin paljoa tee teidän vyötärölle tai ahteriin lisäkiloja. Joutuu oikeasti syömään ittensä todella övereihin jotta muutamassa päivässä saa useita kiloja tuotua ittelle kannettavaksi. Kuten todettu läskin eteen joutuu tekemään kovasti ja säännöllisesti töitä. On aivan pakko syödä jatkuvasti yli kulutuksen ja se on kovaa hommaa se :)

Oikeen hyvää joulua kaikille ja syödään paljon kinkkua eikä lasketa kaloreita! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti