tiistai 31. joulukuuta 2013

Paikallinen rasvanpoltto

Sain tänään käteeni vuoden ensimäisen numeron eräästä suomalaisesta terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvästä lehdestä. Kyseistä lehteä en aikaisemmin ole lukenut ja näin ollen en lehden juttujen tasoakaan tiennyt. Heti lehden toisella aukeamalla oli pieni "artikkeli" tutkimuksesta jonka mukaan litteävatsaiset ihmiset polttavat rasvaa enemmän kuin pulleavatsaiset.

"Vatsatreeni kannattaa, sillä litteä vatsa lisää rasvanpolttoa koko kropassa."

Artikkelin yhteydessä ei kerrottu tarkemmin mihin tämä väite oikein perustuu. Yhdysvalloissa oli vain tehty jokin tutkimus, missä oli kaksi ryhmää naisia, joista toisilla oli litteä vatsa ilman ylimääräistä rasvaa. Toisessa ryhmässä puolestaan naisia joilla oli vatsarasvaa enemmän. Molemmissa ryhmissä olevat naiset olivat normaalipainoisia. Molemmilla ryhmillä oli myös erilaiset elintavat. Molemmat ryhmät treenasivat tutkimuksessa 45min keskitasoisella teholla. Muita tietoja tutkimuksesta ei kerrottu.

Ensimäisenä mieleeni tuli tietenkin se, että jos molemmat ryhmät ovat normaalipainoisia, mutta toisen ryhmän henkilöillä on rasvaa, tarkoittaa se sitä, että he ovat ns. "laihojaläskejä". Heidän kroppansa ovat periaatteessa normaalipainoisia. Heidän kehonsa kuitenkin eroaa toisessa ryhmässä olevista siinä, että rasvan alla EI ole lihaksia.

Litteävatsaisten ryhmä puolestaan oletukseni mukaan on hyväkuntoisia, pienellä rasvaprosentilla varustettuja henkilöitä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että heidän kehossa ON lihaksia ja kehon koostumus on "laiha-lihaksikas".

Miksi litteävatsainen poltti enemmän rasvaa kuin pulleavatsainen? Omien olettamusteni pohjalta näiden ryhmien ero syntyy siinä, että litteävatsaisilla lihaksikas kroppa aiheuttaa sen, että saman kestoisessa ja tehoisessa liikunnassa rasvaa kuluu enemmän. Ei se pelkkä litteä vatsa sitä rasvan palamisen tehostumista aiheuta. Todistettu on, että lihakset lisäävät energian kulutusta ja näin ollen rasvan palaminen myös lisääntyy.

Artikkelin kuvateksti "Vatsatreeni kannattaa, sillä litteä vatsa lisää rasvanpolttoa koko kropassa" ei näin ollen pidä suoraan paikkaansa. Ei pelkkä litteä vatsa sitä rasvanpolton tehokkuutta lisää vaan se kehon lihaksikas koostumus.

Näin vuoden vaihteessa tuntuu olevan mitä erikoisempia diettejä ja harjoitusohjeita tarjolla ;)

-Asko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti