torstai 12. joulukuuta 2013

Mikä meidät saa liikkumaan? Sekalaisia ajatusvirtoja...

Pilipilipilipili.... PilipiliPILIPILI.... PILIPILIPILIPILI!!!! Tajuntaasi hiipii käsitys paikasta ja ajasta. Omassa sängyssä. Olisi aika lähteä tekemään kalenteriin merkkaamasi aamulenkki/aamuharjoitus, mutta käännät vain kylkeä ja mietit miljoona eri vaihtoehtoa kuinka voisit jättää kalenteriin merkkatun aktiviteetin välistä. Kello on 5.15.

Jostain pääkopan syvimmästä aivosykkyrästä kaivat sen päättäväisyyden ja sisun millä heität tekosyyt romukoppaan ja nouset sängystä, suuntana aamutoimet! Aamutoimet hoituu nopeasti ja lähdet kuntoilemaan. Aamulenkille, salille tai tekemään mitä sitten oletkaan päättänyt tekeväsi kyseisenä aamuna.

Kuvaus voisi olla ruuhkavuosia elävän perheen isän tai äidin aamu. Miksipä ei opiskelijanuorukaisenkin tai henkilön joka haluaa käyttää iltansa muihin aktiviteetteihin. Ystävien tapaamiseen tai perheen kanssa touhuamiseen esimerkiksi.

Mikä sinut saa liikkumaan? Tai miksi ihmiset harrastavat liikuntaa? Jos lähdettäisiin vetämään pidemmälle vietyjä analyysejä ihmisen liikkumisesta, voitaisiin päätyä ajanlaskua edeltäviin aikoihin missä ihmisten geeniperimä on muovautunut. Kivikaudella eläneet ihmiset ovat päässeet paikasta toiseen vain "harrastamalla" hyötyliikuntaa. Paitsi - jos heillä on ollut käytössään dinosaurukset millä ratsastaa paikasta toiseen Kivisten ja Sorasten tyyliin. Uskon kuitenkin, että sekin on ollut suhteellisen kuormittavaa liikuntaa, kuten on ihan tavallisella hevosella ratsastaminenkin. Verratessa kivikaudella eläneiden ihmisten touhuja ja nykypäivän autoissa, junissa, busseissa ja työpaikalla istumista, on elämään tuona aikana sisältynyt liikuntaa ilman erillistä liikunnan harrastamista kohtalaisen suuria määriä. Uskon itse siis siihen väitteeseen, että ihmisten kehoihin on koodautunut sisäinen tarve liikkua.

Mutta palataan takaisin tuohon esittämääni kysymykseen ilman syvempää kivikauden pohtimista: "Mikä sinut saa liikkumaan?". Saat hyvän olon liikuntasuorituksen jälkeen? Tavoitteena painon pudotus tai elämäsi kuntoon pääseminen? Aiot osallistua urheilukilpailuun tai tapahtumaan, mikä vaatii pientä ennakkovalmentautumista? Pidät kehosi kunnossa 8 tunnin näyttöpäätetyöskentelyn jälkeen? Kaikki aivan yhtä loistavia syitä liikkua!

Tänä fitness "buumin" aikana osalle ihmisiä saattaa syntyä kynnys tai jopa totaalinen lukkotila sen vuoksi, että liikkumisella pitäisi aina päätyä huippukuntoon. Kauppojen lehtihyllyillä olevat lehdet vielä tehostaa entisestään tätä mielikuvaa. Eihän se niin ole! Liikuntaa tulisi jokaisen harrastaa omalla tavallaan. Ei kaikkien tarvitse todellakaan olla huippu-urheilijoita tai rasvaprosentilla 0 varustettuja fitness kuninkaita/kuningattaria. Osa meistä ihmisotuksista liikkuu enemmän toiset vähemmän, mutta jokainen tavallaan. Ja mitä tulee siihen liikunnan ajoitukseen (aamu, päivä, ilta), on aivan sama milloin liikut. Otat vain kalenterin pieneen kätöseen ja katsot milloin on aikaa liikunnalle ja liikut silloin, kun omaan aikatauluun se parhaiten sopii.

Omat liikuntani ajoitan sekä aamuun, että iltaan. Täysin aikataulullisista syistä. Jos vaimolla sattuu olemaan vapaapäivä niin se mahdollista saliharjoittelun aamulla. Ja miksi käyn salilla aamusta? En sen takia, että se polttaisi myyttisesti enemmän rasvaa. Suurin syy on siinä, että salilla on silloin tilaa mellastaa ;) En näe mitään järkeä lähteä salille istumaan töiden jälkeen ja odottamaan omaa vuoroa eri laitteisiin. Haluan että harjoituksen saa vedettyä napakasti läpi hyvällä temmolla ja sykkeellä.

Liikunta omalla kohdallani on siis keino päästä täyttämään sisälläni asuvan neanderthalilaisen körmyn tarve liikkua. Jos en pääse, syystä tai toisesta, harrastamaan liikuntaa viikottain, näkee sen naamataulustani aivan varmasti. Jos ei muut näe, niin itse alkaa tuntea epämääräistä levottomuutta. Tuttua? Lisäksi fyysiset vaivat, kuten selkä-hartia seutu alkaa oireilemaan suuresta määrästä istumatyötä.

Tänä päivänä kävin harrastamassa kuntoliikuntaa poikkeuksellisesti töiden jälkeen. Ohjelmassa oli tuplatunti sisäpyöräilyä, intervallitreeninä ja sen perään peruskuntotreeni max. 70% sykkeillä. Todella hyvä fiilis jäi tunneista, vaikka ennen intervalli treeniä mietin, että meneekö harjoitus liian rankaksi,
mutta ei todellakaan. Fiilis oli, että olisihan tuon voinut vetää hiukan tiukemminkin taikka toisen intervallitunnin heti perään :P Sykkeet valtimopulssista mitattuna huipuissa 160-170. Oma laskennallinen maksimisyke on 186 eli aika korkeille tasoille sykkeet nousi, mutta se oli tavoitekin. Sykkeitä on kiva seurata, mutta ei niistäkään pidä stressiä ottaa. Kuulostelee omaa fiilistä niin pääsee aivan varmasti hyvään lopputulokseen :)

Nyt iltapala naamariin ja nukkumaan. Huomenna illalla on syyskauden viimeinen hip hop tunti.

NatiNati ja take care! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti